Click Sini

Wednesday, December 8, 2010

Qaid Rizqi...Wit Luv

Salam All

Bz ke anda sekalian hari ni??? Jangan jeles i dengan Qaid sedang bermalas-malasan di atas katil sampai sebu kepala otak tak tau nak buat ape..hehe

Okey hari ni boleh la update pengalaman bersalin, pengalaman pertama kali tido atas katil hosp, pengalaman pertama kali kena cucuk kat tangan y bisanye masih terasa sampai ari ni...pendek kata segala pengalaman la. Mumy 2 B y lain, sila jangan cuak okey sebab kisah sy tak seram pon. Korang bole baca sampai habis okey.

Semua tertanya-tanya....camne bole terbesalin awal? Due ada lebih kurang 1/2 bulan lagi kan?? Dan kalau la aku ada jawapan bg setiap persoalan itu pasti daku jawab dengan sempurna...cait!!

Sebelum tue....

Qaid Rizqi B Mohd Khairul Anwar
(Ketua,Pemimpin & Pembawa Rezeki)
30/11/2010
2 22 PM
Emergency C-Sect
Pusat Perubatan UMRA Shah Alam
~3 jam Selepas Lahir~

Malam 29hb tue makan2 kat kedai mamak dah terasa sakit kat perut dan pinggang y lain macam. Kalau tunduk nak suap makanan je terasa peritnya tp tak pikir apa2 la sebab due jauh lagi kan. Rasenya duduk kat kat kedai tak sampai pon sejam dah ajak suami balik. Malam tue teringan sangat nak minum air belimbing tapi x jumpa plak lagi bile sakit perut tak kuasa la nak pergi mencari. Pikir2 esok luasa kan ada. Balik rumah dapat baring kat katil rase lega sangat2 pastu tido.

Pagi tu dalam kul 5 30 pagi g toilet nak buang air, tetibe rase ada air mengalir kat celah kaki tapi aku belum lagi buang air. Dengan mamai-mamai cek la panties nampak ada lendir cokelat pastu air tu tak mau berenti2. Mengigil satu badan tak jadi buang air terus kejut suami..sampai sekarang ni suami dok ejek2 aku cara aku gelabah mase kejut dia..kureng jer suami nihh!! Langsung xde rasa sakit perut tapi sebab ada keluar air maka kami decide utk terus ke hosp.

Aku mandi basah rambut bagai sebab orang kata nanti senang bersalin, suami plak aku suruh pack baju baby, baju aku dengan baju dia sekali. Time tu ada konflik hosp mana y harus dituju, mak suruh ke GOV hospital tapi aku macam nak ke UMRA terus. Sempat lagi bfast dengan suami makan roti canai dengan air belimbing, aku dah lupa psl air belimbing nih tapi suami tanya2 kat mamak tu dia kata ada buah belimbing terus je dia order. Pagi2 ko menom air belimbing dengan roti canai sambil seluar basah kuyup dah tapi buat tak reti jer. Konon cool la tapi hati dup dap saje..takut wehh!! Pelik kan..orang sakit tapi aku takut plak. Suami asik tanya jer sakit tak..aku geleng pale, dia pon naik hairan tgok aku cool je makan rati canai tu...sudahnye sume tak abis pon.

Sampai UMRA dalam pukul 7 pagi, register terus masuk wad. Doc datang nak cek bukaan. 1st time kena seluk2 ni, terasa la jugak sakitnya. Y penting relax kan kaki, kalau tak memang terasa la sakit. Redha je la pe doc nak buat pon. Time tu baru bukak 2 cm jer. Doc diskus dengan suami katenya potensi operation adalah sgt tinggi sebab air dah keluar tapi bukaan masih 2cm jer. So dia bagi option samada nak terus di UMRA atau discaj keluar. Suami putuskan untuk continue di UMRA, lepas buang air besar n cucuk kat tangan y sakit giler tue maka 9 pagi terus ditolak ke labour room. Nyesal banyak2 sebab tak minum puas2,air zam-zam pon minum seteguk jer. Masuk labour room dah kena puasa.Rase lemah plak time tue. Midwife dia sangat baik hati, dia ajak nyembang je selama aku kat dalam tu. Dia tengok aku macam ketakutan semacam walhal xde rase sakit pon.

Dalam labour room, Doc masuk ubat induce utk paksa kelahiran. Selalunye akan ambil masa panjang jugak untuk sampai ke 1ocm bagi kes anak sulong. Ikut jangkaan midwife tu, aku mungkin bole bersalin dalam pukul 5-6 petang camtu la secara normal.Kami laki bini boleh rilex2 lagi kt dalam tue siap online FB.Memang tak ada rase sakit ape2 lagi. Tapi lebih kurang 3 jam ubat dimasukan, graf jantung baby semakin menurun. Doc tak yakin, kata dia kalau lagi lame tunggu boleh bahaya kan baby. Dalam pukul 12 tghari camtu, Doc dtg nak cek bukaan lagi...hampa masih 2cm. So Doc cakap boleh tunggu sampai bukaan 10cm ataupon terus ke emergency operation. Masaalahnye...langsung xde progress bukaan tu tp jantung baby makin slow sampai satu tahap tu midwife tu terkocoh2 carik Doc sb ada satu part graf tu dia menurun habis bawah line hijau. Doc takut baby lemas kat dalam so suami decide untuk terus kn emergency operation...pukul 1 45 camtu cek bukaan lagi masih 2 cm terus doc suruh sign surat kebenaran untuk operate. Kul 2 petang camtu terus aku ditolak ke OT Room. Aku jalan kaki je g OT room dia sebab sebelah jer.

Lepas2 dia bius kat tulang belakang tue,dah tak rasa apa la bahagian pinggang ke bawah kaki. Doc sempat gurau2 lagi dengan aku tapi aku macam dah lalok2 jer, baca ayat kursi pon dah macam tak betul je rasenya.Mata asik tgok jam jer. Doc start kejekan perot aku dalam pukul 2 10 petang, 2 22 petang dah dengar bb nangis...sempat dengar Doc cakap, bb terbelit tali pusat ye Pn, nasib kita buat keputusan awal untuk operation....alahai anak aku!! kasihan kamu. Keluar dari OT room dalam pukul 2 45 petang...keluar dari perut sampai Doc abis menjahit perut aku dengar suara bb nangis jer. Suami kata dia diam time orang azan je pastu sambung balik nagis. Sempat jeling dia mase kuar tu...speechless sgt. Tak tau macamane nak cerita perasaan tu...tgok muka merah dia dengan rambut yang banyak tue, sempat lagi tnya nurse tu, itu baby i ke? Nurse angguk....sedey

Dah la tue kot yerr...hehe. Gambar bole tengok kat cini yer!!

**Syukur sangat ALLAH permudahkan jalan aku dari awal mengandong sampai la proses bersalin ni tak ada aku kesakitan y melampau2, sakit operate tu biasala kan...semoga yang akan datang nanti jugak dipermudahkan seglanya...amin**





9 comments:

» NAJA « said...

tahniah...
tak sakit kan ceaser..by 2 3 weeks dah stabil
btw nama anak kite dekat2 same lah hehe :p
yang penting nama rizqi itu memang 'ber rezeki' youuuu..hehe

Mrs.aisheiteru said...

Alhamdulillah...selamat smuanya. smoga ibu & baby sehat yer :)

aisha said...

Alaaa... gitu jer ke kesah nyer.. mana boleh mcm senang jer... kita dah takut nih.. still tercongok kat opis.. doa2 kan kita sempat balik kuantan dulu la ek.. series tak sakit ker? cam takder perasaan je ngeri jer wak.. apapun, congrate la ek.. nak sambing kemas meja balik.. tak abis2 nak nyorok barang nyer...hehehe..take care..

rDnA said...

ish dina bc rs ngeri bleh plak dia kata tak ngeri..takpela dh lpas dah part bersalin.skrg ni part nk besarkn anak plak..sedap nama baby..

Luv like this.... said...

naja-ceaser tak sakit??hehe...time tu memang x sakit tp pas 7-8 ari ni ada terasa pedih..lagi2 ubt tahn sakit dah abis..huhu

mrs. aisheiteru-syukur selamat dua-duanye

aisha-itula bhagian sy!!sakit kontraksi lgsung x rase...smbung sorok brg!!kang kantoi plk...hrap2 bb kuar ari ni same dte dgn mama dia nih

rdna-ngeri suam2 kuku jerr!!hehe....part bsrkn ank ni lg mencbr

mun said...

sama kes mcm mun...jantung mirza dah lemah that y diorang trus proceed ke operation room....syukur alhamdulillah dua dua selamat..nama yang sedap

Ainul said...

congrats!!! comel la baby :)

Luv like this.... said...

mun-mirza pon ikut tingkap gak??aduhai...tu la syukur sgt dua dua selamat!!

ainul-tq...

AiniL Hawa said...

sweetnya farah pengalaman ko nih dr mula smpi akhir :)