Click Sini

Tuesday, November 2, 2010

BP Masih 130/90...:-(

Salam All

Arini checkup jumpa doc sebab masalah BP ritu kan...puas dah jaga-jaga makan,rehat cukup tapi hari ni biler test masih lagi 130/90..over line lagi!! Berat badan plak boleh turun sampai 2 kg pulak...atau penimbang tu yang rosak??

So, hari ni sangat down rasenya...walaupon terlebih sikit jek tapi risikonya terhadap mumy and anak buat aku sakit jantung. Doc dah suruh Nurse ambil sample darah untuk di hantar ke makmal bagi tujuan analisa fungsi hati, jantung dan buah pinggang.Tunggu la keputasan ujian tu siap nanti macam mana hasilnye.

Kalau ada simptom-simptom macam ni jadi kat aku...

  • Pedih Ulu hati
  • Sakit Kepala/Pening
  • Pandangan kabur & Bercahaya
  • Muntah

Sila ke hospital dengan kadar segera. Ini menunjukan tanda-tanda awal sawan semasa mengandung @ Pre Eklampsia....Nauzubillah!!

**Sedang cuba kawal emosi...orang kata kalau susah hati pon boleh naik lagi BP tue, lagi bes arini keta sangkut dekat bonggol batu mase nak parking keluar dari KK, nasib la ada suami sape tah duduk dalam keta, slumber je aku minta tolong orang tue alih kan keta**

10 comments:

-yani- said...

derang tak bg ubat ke?

Mrs.aisheiteru said...

please extra take care yer dear. hope semuanya baik2 saje. insyallah

mun said...

laa yeke awk..takpe..rehat bnyk2 jgn ikir yg bukan2 ye..banyak2kan berdoa...mun dulu masa dah hjg2 peknen HB mun rendah tau...rendah sgt..dan nurse and doc rasa mun nie ader talasemia...so diorg amik darah utk wat test talasemia..coz tkt nanti anak mun kene talasemia....dannnn alhamdulillah mirza lahir sihat sempurna...samapi sekrang pon mun masih tak tahu rezults darah tue awk..hehhe..bnyakkan berdoa...

aisha said...

awak jangan risau la..kita baru jer lepas seksa pre-eclampsia tu.. ari2 makan ubat darah tinggi.. mula2 sebijik pagi dan malam, pastu turun sebijik skali, pastu skarang ni just maintain 1/2 biji sehari..yg penting jgn stress and jangan makan benda masin.. kalu cek kerajaan mmg dia akan suh buat mcm2 la..itu ini punyer check up.. private dia kurang skit..bykkan bertenang and buat tak tau... tido awal or tido byk sikit itu penting..sbb bila pikir byk2 tu yg jadik hypertension.. apapun, take care awak..

Luv like this.... said...

yani- belum tahap teruk sgt n tngu ujian result.tadi sy ada tnya doc,klu tinggi sgt baru dia kasi ubt darah tinggi yani..as 4 now jaga mkn,rehat byk2 n dia mnitor BP 2 kali seminggu

Mrs.Aisheiteru-i will dear...xde sape nak sakit kan??uwaaaa

Mun-aik...smpai dah kuar mirza x tau result yep!!mugkin mun normal la tue..nurse kat KK ni salu akn flow up klu ada prob dorang akan call trs patient..rasenya la!!

Luv like this.... said...

aisha-dia xde kasi ape2 ubt lagi!!cume dia pesan tu je..klu ada simptom2 baru p hosp...harap2 xde pape la kan!!u pon take care okey :)

rDnA said...

hope ok2 jer semuanya yer..doa bnyk2 mintk2 dijauhkn dr sebarang pnyakit..

Luv like this.... said...

rdna-insyallah..amin!!awak pon take care mumy :)

♥ dak pink said...

tanda-tanda yg awak ckp tu ada juga sesiket kat ai la:

* Pedih Ulu hati ~ xde
* Sakit Kepala/Pening ~ dah 3 ari dah, tp xmkn ubat pape
* Pandangan kabur & Bercahaya ~ yg ni ada tapi mebi sbb pakai lense
* Muntah ~ dah masuk 3 bulan pun stil ada pening & muntah

tapi BP ai 90/60.

Luv like this.... said...

dak pink-klu BP awk okey xde pape la tue kot!!biasa la tu simptom2 awl pregnant..y penting awk jg diri baik,ubt jgn x makan yer + susu tu minum tau!!mcm2 ragam org ngandung nih..ada y ok awl2 tue tp last2 ade prob (sy la tue), ada y memang ok je spjng 9 bulan..rezeki msing2 :)