Click Sini

Monday, October 25, 2010

Tentang Pengasuh Anak

Salam All

Satu petang nih aku terpikir..bukan la sepetang, sebenarnya adalah sehari tuh aku dok pikir-pikir sape lah nak jaga my baby esok bile mana aku dah start kena keja lepas pantang. Nak resign macam imposible pulak.Nursery....maaf memang aku akan letak dalam senarai terakhir pencarian.

Ada orang gelak kan aku, katenya aku fikir terlalu jauh, perkara yang masih belum nyata dan masih jauh 3-4 bulan lagi akan berlaku dah kepochi semacam. Hello....aku fikir ini satu perkara penting okey. Nak cari orang y kita boleh percaya, yang kita sendiri tak ragu-ragu bila nak tinggalkan anak kita dengan orang lain bukan perkara mudah. Aku tak nak last minit esok, masih dalam pantang baru terkedek-kedek nak carik pengasuh..confirm time tu aku main sebat je, asal ada orang kata nanti.

Bukan senang nak carik pengasuh, yang betul-betul meet dengan kriteria y kita cari. Aku plak bukan la type y cerewet sangat, kurang-kurang macam ni lah y aku dok fikir-fikir mase nak carik Mama no 2 dia.

Of kos la orangnye aku kenal...Lagi bes kalau jiran-jiran setaman dengan aku y dah kenal dekat 17 tahun. kalau balik keja lambat pon boleh mintak tolong mak / adik amik dulu. Aku pon tak mau la susahkan orang tue, dia pon mesti nak rehat-rehat waktu petang.

Penyayang / suka budak-budak...8++ jam tuh aku nak tinggalkn dia dengan orang lain. Kalau tak sayang banyak-banyak pon kurang-kurang hargailah dia sebagai anak kecil yang tak tau erti hidup lagi...please jangan dera anak saya!!

Yang suka kebersihan...bukan la kata kena perfect sangat dalam bab nih tapi kalau tengok umah pengasuh dah macam Titanic karam tak yah lah. Risiko untuk baby jugak dan bonus juga kalau dia tak bela haiwan peliharaan y jenis dok dalam umah bersama-sama.

Aku tak kisah kalau pengasuh tu jaga lebih dari sorang budak dalam masa y sama tapi kena lah pandai-pandai asuh dorang. Kalau bole jangan la beza-bezakan dorang. Sayang sama-sama okey.

Harap-harap pengasuh tue bukan la kaki merayau-rayau, mak minah internet ke..y suka jalan-jalan rumah orang tinggalkan budak-budak terkontang-kanting kat umah. Bahaya weh...kot iya pon nak berjalan sila la bawak anak-anak asuhan mu itu sebab itu sume dah jadi tangunggjawab pengasuh.

Bonus kalau pengasuh tue dapat ajar pengetahuan baru kat anak aku. Tapi insyallah, itu inisiatif aku sendri..y ini aku sendri masih zero dalam perkembangan awal kanak-kanak. Aku kena cari kaedah nya dulu mungkin nanti bole share dengan pengasuh tue.

See....ringkas je permintaan aku. Aku sekadar mencuba nasib dengan jiran belakang umah merangkap bes fren aku...saje la text dia bertanya-tanya kalau mak dia sanggup nak jaga anak aku. Yang aku tau mak dia cuma jaga sepasang cucu sendiri y dah berumur lebih kurang 3 tahun dengan 2 tahun jek.

**Alhamdulilah....kira settle satu masalah bile dengar jawapan positif mak Nina. Harap-harap jadi la yerr...senang hati bile nak keluar kerja**

11 comments:

♥ dak pink said...

mmg dah kene patut fikir pun sbb bukan senang nak cari org yg boleh penuhi kriteria yg kita nak.

ain pun even baru pregnn 2bulan ++, tapi dah start fikir da. =)

My Little Diary said...

salam perkenalan,
semoga bahagia selalu


entry terbaru "ada aku kesah"

k|ree said...

sama la kiree...kiree pun dah start pikir...dan dah tau..nak anta sama tmpt ngan my sis anta anak dia..huhuh

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

insyaAllah...semoga semua nyer baik2 ajer...yanie yg lom kawen nih pun..dok terfikir kalau ada anak esok2..nak bagi saper jaga...hehhehe ❤

Hanis MY said...

Salam ziarah..yup stuju..smoga dpt jumpa pengasuh yg terbaik nanti..aminn, insyaAllah...

p/s: sudilah2 jenguk blog n folo me back k..thanks..

faRhaNa said...

u, insyaAllah nti Allah permudahkan u..semoga dpt Mama no 2 tuk baby u..Amin..:-)

Un Phat Lee said...

susah2 jiran sebelah rumah kan ade. (errk?) XD

Luv like this.... said...

Dak Pink-baik survey2 skrang dan klu boleh book sila la book awal2 k..sy dah chop mak kawan baik sy tuh!!hehe

My Little Diary-salam kenal jugak..dah jln2 blog awak n jd follwer :)

K|ree- klu camtu mesti pengasuh tu ok kan??book cepat2 k|ree sblum penuh..he he

Luv like this.... said...

yanie-bgus yanie..pk awal2!!y penting kawen dlu k..he he

Hanis My-thank sudi jalan cni..later sy akan ke blog awk yerr!!

Farhana-insyallah..sudah ketemuan sama mama no 2..he he


Un Phat Lee-U..jiran sebelah umh manyakkkkk sgt kucing comei2 lorr!! :(...thank sudi jalan blog sy yer

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

hehehe.. aku lah jiran belakang umah fara tuh.. hehehehe... mak aku kate ok beb.... berehhh... don wory b hapy...

Luv like this.... said...

marina-yep!!!inilah teman sepermainan sejak usia 9 tahun smpai la ni..skrg kita main ape erk??he he

**hehe...senang hati ku...lalalalala!!