Click Sini

Wednesday, October 13, 2010

Air Selusuh Dan Set Selepas Bersalin

Salam All

Aku selama ari ni confident badak jer pasal air selusuh tue..ingat kan air selusuh tu air daripada rebusan akar-akar kayu y confirmed pahit maung tu rasenya...see terserlah kebodohan sumbong aku di situ walhal klu google je terus dapat jawapan.
Lepas borak-borak dengan kawan y duenya Nov ni baru lah tau air selusuh tu ape..air selusuh tu air y dibaca dengan ayat-ayat tertentu untuk membantu dalam kelancaran proses bersalin..terasa mahu tepuk-tepuk jer kepala sendri okey. Terasa diri amat jahil sekejap..:)
Pasal set bersalin pulak, nak mintak la pendapat dari para blogger sekalian, set ape ya korang pakai dan terasa best lepas tue nak share dengan saya? Dari review aku, aku nak try la set bersalin dari Amway.Cube refer entry Xeea, dia pon pakai produk ni jugak.So far dapat harga RM 290/set siap dengan bengkung sekali.Mahal ek...tp kalau beli dari web ni dapat harga RM 265 dan boleh korang tengok jugak produk lain siap dengan harga sekali.
**Mari-mari share dengan aku produk ape y korang pakai..tq**









17 comments:

Mrs.aisheiteru said...

sy plan pun nk pakai amway jgak :)

Luv like this.... said...

mrs aisheiteru-same la pulak!!memang ramai y kata bagus jugak n xde effect for baby y BF

cu734ngel said...

hehehehe set yang makan2 ni, i tak suka..ehehehe d only thing yang i minum is bird's nest..cepat giler process healing..time lahirkan 2nd baby, masa 3rd dah boleh pakai jeans..and i normal delivery..luka episiotomy as bad as the first..but alhamdulillah la..pastuh i tak suka pakai bengkung...time yang first pakai tradisional bengkung..but heaty la...and sgt senang nak slide down..so time 2nd tuh i tak pakai pape..eheheh but then yer la..tak selesa kan...and i terjumpak premium beautiful..alhamdulillah..best..takpanas...try baca testi i kat blog i..:) oh ya..btw, nnt dah bersalin, bykkan consume vit c k?nak bagi healing tuh lagi cepat..:)

Luv like this.... said...

cu734angle-cedap ke bird nest tue??bole try jugak nih!!vit c pon same eh...x tau plk!!thank sgt2 4 sharing yerr..akn cube dipraktikan

kalu perut msih muncit x mau surut2 harus la dptkn PB dari u nih..dealer eh??

cu734ngel said...

hehehehe u suka tak air barli??rase dier camtuh la..i suka...angels i pon suka..vit c tuh u ley cuba tanya doc..hmmm..bagus jugak...and yes im a pb user and dealer..eheheh its not really about being in shape shj..but also utk health...:) pls do contact me kalau u nak tahu lebih..jangan malu..jangan segan>..:) and sharing is caring..welcome dear

Luv like this.... said...

cu734angel-orait2..akan ku calling2 jika mahu.memang dgr pb nih bagus lagi2 sape y ada backpain cume biler dgr harga dia..owhh, harus pk 10-20 kali dulu..neway tq :)

k|ree said...

hurmm...kiree pun dah start survey2...insyaAllah...set bersalin, amik nona roguy...bengkung pulak, kiree dah beli online yg lilit tradisional...sebab, mak mertua kata...yang tue bagus dari pakai yang moden... :) terpulang pada individu...

mun said...

mun guna set jamu mak dara..best sangat2..dan bdn cepat jer rasa bertenaga semula...lagi satu mun minum gamat healin untuk proses penyembuhan yg cepat...

Luv like this.... said...

k|ree-NR pon bes gak dgr2,hrga pon boleh tahan kan??tang bengkung tu rasenya x dapt la sy nk gune y tradisional...sy berpantang sorang2 sok!!sape plk nt nak tolong lilit2..he he

Mun-ramai jugak y ckp gamat healin bgus utk proses penyembuhan..kena tambah dlm list jgak nih!!thank 4 sharing :)

aisha said...

ari tuh baru pas gi antanatal class.. diorang tak galakkan makan jamu2 or whatever lepas bersalin if u nak breastfeed baby..sbb takut tambah kuning.. boleh ngadap segala set tuh after 6 weeks.. tak tau la..

rDnA said...

dna pun tgh survey2 set bersalin ape.plan nk ambik NR tp klu ada lain yg lg better cam nak tukar..

amway ok ek??

Luv like this.... said...

aisha-pernah jugak dengar cmtu esp y type2 jamu nih.lepas 6 mngu baru bole mkn, msuk angin jugak klu cmtu!!tp klu c-zer memang digalakn amik pada mngu2 awal

rdna-NR pon bgus...pendek kata klu serasi dgn badan,maka bgus la dia!!he he

aisha said...

tp bila pikir2 balik, nak baikkan anak atau emak dulu? sbb nak breastfeed kan.. jamu kan panas.. nanti anak sian la plak panas gak kan? yg mcm nurse yg bagi talk tu ckp, dia sendiri pun tak makan jamu apa suma.. just bengkung jer and jaga makan... and dia ckp gak, dgn fully breastfeed, dia boleh dpt balik berat dia masa slim mlim dulu..

Luv like this.... said...

aisha-so mari kt bf ank2 kt!!win win situation rite??mak sihat natural,baby pon dpt manfaat...neway nape x bole ke blog aisha eh??nt tgalkn link okey...:)

cu734ngel said...

about breastfeedings..
sila beli pam yang elok siap2 ye kwn2..nanti susu bengkak susah..ley demam and sakit badan...sakit sgt woo...ehehehe

and also beli nipple protector atau nipple cream sebab biasanya nanti nipple akan crack..and ley berdarah..even tahap camtuh,disarankan untuk tetap brestfeed anak...so pls be prepared...:) and yes, silalah breastfeed anak2..i breastfed sampai anak i cukup 2 tahun..:) alhamdulillah...

and yes lagi, i tak makan pape jamu lepas dah abes nyusu badan baru makan jamu...and nanti dah breastfeed, silalah makan banyak..jangan tahan lapar..eheheheh i ley makan 2 pinggan nasi time lam pantang...

air pon minum banyak..penting utk healing process and susu anak..ada org2 tua yang tak bagi..but air is important..

so, kesimpulannya, kita pon kena pandai ikut apa yang baik and tolak apa yang tak elok..:)

Luv like this.... said...

BF pump memang dah ade dlm list cume masih survey2 lagi mne y terbaik..pulak tu y terbaik mhal jugak hrganya!!hu hu

psl mnum air tu,memang rasenya cam x logik plk kn!!pandai2 la nanti tgok mne y elok,mne y tak kan..

DlovelyMuffin, Cakes N Choco Treats said...

salam,

saya hanya nak berkongsi..pengalaman menggunakan produk Amway bg set bersalin...bg sesiapa yg serasi bagus..la tp bila saya guna utk disapu ke badan..saya mengalami kegatalan yg amat teruk...badan2 saya menjadi kemerahan-merahan..dr segi ubat pemakanan memang bagus... sesiapa nak mencuba ..boleh terus mencuba...