Click Sini

Tuesday, November 15, 2011

Kami Lari Hospital

Assalam

Sambungan Kisah Sedih- Sabtu tadi...

Sepatutnye kami kena refer terus Qaid ke Hospital Panel En Husband tapi lupa pulak aritu sabtu kan cuti so tak ada GL pulak. Kami decide ke nearest GH la..Hospital Ampuan Rahimah. Dalam hati dah cakap mesti kena admitt Qaid ni nanti sebab tengok condition dia macam teruk sikit petang tu. Tengok Qaid tido tak sampai hati nak terus ke hospital. Balik rumah dulu ready apa yang patut packing segala baju bagai. Confident kena tahan malam ni.

Ke HTAR dalam pukul 8pm tengok ramai jugak pesakit. Biasa la kalau ke GH kena la tunggu lama jugak baru no giliran sampai. Lepas bilik saringan ke bilik Doc pulak. En husband sempat mengamuk jap sebab no Qaid dah terlepas. 4 orang patient selepas no kitaorang semua dah masuk. Rupenya Doc termissed place borang Qaid...huhu!! And again Doc suruh ambil neb lagi dan betul tekaan aku Qaid kena warded malam ini jugak. Aku pulak sedey sebab arini 2kali Qaid kena neb. Doc cakap Qaid kemungkinan besar memang ada asthma. Nampak lekuk dekat dada Qaid. Doc dekat clinic pon ada cakap benda yang sama.En husband pergi register untuk masuk ward aku plak ke bilik asthma dengan Qaid.

Kalau klinik panel selalu nurse yang pegang mask tu kita handle kepala & kaki baby sebab dia mesti meronta-ronta punye. Ni GH semua aku buat sendiri, pegang mask nak kena handle Qaid lagi. Memang gelabah la mula-mula tu. Nasib dapat manage Qaid pastu mask tu lagi..fuhh!! Tak sampai 5 minit Qaid ambil neb tetibe en husband muncul. Laju pulak urusan admission kat sini tapi upenya tak pergi pon. Dia sibuk call officemate tanya pasal GL. Rupenya bole je masuk dulu and GL proceed on monday. Tak sampai hati katenya nak biar anak bini. Aku ok jer kan. Siapa tak nak admit dekat tempat yang selesa kalau ada pilihan camni kan? Habis-habis neb terus jumpa doc mintak transfer.

Memula doc kata bole transfer. Dia uruskan Doc keluar sekejap. Lama kitaorang tunggu baru dia panggil masuk balik (dekat 30 minit camtu) pastu masuk pon bukan dapat keputusan pon. Dia suruh plak kami call pihak DEMC tanya ada bilik kosong tak?? Alahai Doc....permintaan tak logik la.takan bilik bole habis kot?? Dah la dia suruh kita yang call. Mana la ada save no hospital bagai. Call 103 pon tak berjawab. Memang ada patient lari balik rumah ni kang.

Sebab dah bengang kami cabut balik rumah pukul 12 malam. Tinggal segala surat refer dekat situ. Kitaorang bawa Qaid atas risiko sendri. Tengok dia macam dah ok sikit so malam tu just monitor je dia. Bunyi wheezing tu makin berkurang dah and decide nak ke DEMC esok pagi kalau Keadaan Qaid masih teruk. Pukul 12 30 malam camtu pihak Hospital ada call tapi hp mati so tengok esok pagi.

Yer memang aku jahat lari balik macamtu. Sila jangan contohi saya. Mesti nama Qaid dah blacklist kan dekat HTAR gara-gara kes samalam. Kami balik atas risiko sendiri. As at today Qaid macam dah okey sikit. Alhamdulilah cuma demam yang masih on off.

**Cepat la sembuh Qaid..Mama risau. Walaupon demam tapi main tetap main dengan aktif**


6 comments:

MyRule said...

waaa...tajuk x hingat..hehehe

Hosp gov memang camtu kot..sebab patient ramai..

Kena Sabarrrrrrrrr banyak.. :)

Mrs.Farhana said...

huhu..mmg cm tu kan klu GH..hope Qaid cpt sembuh~

farhanna said...

wish qaid cpt sembuh

rDnA said...

GH mmg camtu..nk buat camne kn?

Hopefully qaid cepat sembuh.

-yani- said...

hope qaid cepat sihat..sian nye qaid

~ iza ~ said...

so lps tu bwk tak qaid gi demc?
get well soon..

"syafakallah syifaan ajilan,
syifaan la yughaddiru ba'dahu saqaman"

semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya..ameen!