Click Sini

Friday, October 14, 2011

Keperluan Ilmu...Saya Mama Y Teruk

Assalam

Pagi ni baca entry Dayu buat aku sedar tentang sesuatu. Tentang keperluan ilmu yang aku rasa sangat kurang aku dedahkan pada Qaid.

Bile check balik buku untuk Qaid ada satu je dekat rumah. Mainan pon ada 2-3 biji je kot. Mungkin anak orang lain dah berbakul-bakul mainan dorang. Dari dulu nak sangat beli tikar ABC tu tapi sampai sekarang pon tak terbeli.

Contoh paling mudah tu la table ABC yang lekat dekat dinding sampai la ni satu pon tak de lagi. Ya Allah macam mana aku didik Qaid ni. Harap-harap belum terlewat dan semestinya tak terlewat lagi. Agaknye bile plak Qaid dapat ingat Table ABC tu yer? Sedangkan Pok amai-amai yang aku ajar 7-8 bulan lepas baru sekarang ni Qaid betul-betul faham macam mana pok amai amai tu, main cak cak tu macam mana.

**Rasa sedih tetibe sebab rasa macam dah abaikan keperluan ilmu dia...so bad**

7 comments:

MyRule said...

Belum terlewat lagi...ilmu kan dicari sampai liang lahat.. :)

Slow2..bebudak memang camtu..dia akan absorb semua..nanti2 baru dia kuarkan.

Lagi satu..jgn tunjukkan sgt yang kita expect tinggi..just have a fun..ikut kemampuan dia dulu...setiap budak kemampuan dia berbeza.. :)

ღnFashyaღ said...

dont feel like that. Anak baru 10 bulan, banyak masa lagi untuk ajar dia okeh.:)

aziyana said...

belum terlamba lg..
yang penting kalau nk terapkan ilmu mesti la seimbang..dunia ada akhirat juga ada..yang paling penting akhirat lah..moga kita sentiasa diberi peluang dan ruang untuk mendidik anak dengan baik

-yani- said...

farhana,
sy pun tak banyak sgt beli buku utk aidan..:(..dia pun baru jek pandai pok amai2..kalau tak dia tepuk angin jek..

Dayu said...

it's never too late
anak2 kita ni smua bijak. derang boleh absorbed ilmu dgn pantas
so.. mari kita mula dr skrg
ni pun rasa nak gi book fair tu
nak beli buku murah2 untuk cha

Luv like this.... said...

my rule-btol2..rasenya mak dia ni over kot..cuak!!

fasya-thanks :)

yana-insyallaj yana!!nak dua-dua seimbang

yani-same la tu aidan dgn qaid yer :)

dayu-baca entry dayu y rasa membuak2 nak p beli skng ape y patut tau :)

» NAJA « said...

tak de hal la babe...ok je bila2 masa nak ajar. dan perlu ingat tiap anak ada method dan cara dia adapt pelajaran dia. jangan compare2 yang penting sentiasa stimulate gunakan untuk dia push otak dia tambah cantum kan lagi semua sel2 otak dia.

toys tu ada orang tak suke beli utk anak, as for me, toys tu la yang buat dia berfikir sebagai medium untuk dia berfikir, saya beli yang tak mahal pun janji yang dia suka main.


cubalah.